Bilgi Güvenliğinin Türkçesi

Kategoriler

23 Şubat 2017 Perşembe

Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında sağlanan güvenlik servisleri

Uygulama seviyesi güvenlik duvarlarının sunduğu güvenlik servisleri

Özet

Günümüzde uygulamaların karmaşıklaşması klasik güvenlik duvarlarını yetersiz hale gelmiştir. Artık güvenlik duvarlarından, işlevselliği engellemeden siber tehditleri önlemesi ve uygulama seviyesinde koruma sağlaması beklenmektedir. Bu dokümanda yeni nesil güvenlik duvarlarında uygulama seviyesinde sunulan güvenlik servislerinden bahsedilecektir.

Giriş

Yeni nesil güvenlik duvarları OSI Modelinde uygulama katmanı düzeyinde çalışır. En sık kullanılan güvenlik duvarı tekniğidir. Uygulama katmanındaki güvenlik duvarı, gelen paketin veri kısmına kadar olan tüm paket başlıklarını açıp kontrol edebilir ve filtreleyebilir. Uygulama katmanında filtreleme yapmanın en önemli avantajı bazı uygulamalar ve protokollerin anlaşılır olmasıdır (FTP, DNS, HTTP gibi). Günümüzdeki güvenlik duvarları da sadece port kapamak amaçlı kullanılmıyor. Yeni nesil güvenlik duvarları da U.T.M. (Unified Threat Management) (güvenlik duvarı, antivirüs, antispam, IDS/IPS, VPN, yönlendirici (router) gibi özellikleri olan) tümleşik cihazlardır.
Uygulamaların kullanımı, kullanıcı davranışı ve ağ altyapısındaki temel değişiklikler, geleneksel port tabanlı ağ güvenliği yapısındaki zayıflıkları açığa çıkaran bir tehdit alanı oluşturur. Kullanıcılar, geniş bir cihaz türleri yelpazesinde çalışan ve sayısı gittikçe artan farklı uygulamalara erişmek ister, fakat iş ya da güvenlik risklerini genellikle çok önemsemezler. Aynı zamanda veri merkezi genişlemesi, ağ segmentasyonu, sanallaştırma ve mobilite girişimleri, bir yandan geleneksel güvenlik mekanizmalarından kaçan, yeni ve daha karmaşık bir gelişmiş tehditler sınıfından ağınızı korurken diğer yandan da sizi uygulamalara ve verilere nasıl erişim sağlayacağınız konusunda yeniden düşünmeye zorlamaktadır. Geçmişte iki temel seçenek vardı; ağ güvenliği açısından her şeyi engellemek ya da verimlilik adına her şeyi etkinleştirmek. Bu seçenekler, kullanıcılarla uzlaşma için çok az alan bırakıyordu. Yeni nesil güvenlik duvarları, siber güvenlik tehditlerini önlerken bir yandan da erişime izin vererek kullanıcıların gereksinim duyduğu uygulamaları güvenli bir şekilde etkinleştirebilmeyi sağlar. Yeni nesil güvenlik duvarı, (uygulamaları, tehditleri ve içeriği kapsayacak şekilde) tüm trafiği inceler ve bunu, konumdan ya da cihaz türünden bağımsız olarak kullanıcıya bağlar. İşin yürütülmesini sağlayan öğeler olan uygulama, içerik ve kullanıcı, kurumsal güvenlik politikasına karşı bir tehdit oluşturmamış olur. Böylece, güvenlikten taviz vermeden uygulamaları kullanarak verimlilikte sağlanmış olur.

1. Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarının özellikleri

Yeni nesil güvenlik duvarlarında;
· Tüm trafiği sınıflandırarak, iş kullanımı durumunu tanımlayarak ve ilgili uygulamalara erişim izni veren ve koruyan politikalar atayarak uygulamaları, kullanıcıları ve içeriği güvenle etkinleştirebilir.
· Tehdit ayak izini azaltmak için istenmeyen uygulamaları devre dışı bırakarak tehditleri önleyebilir ve hedefli güvenlik politikaları uygulayarak bilinen güvenlik açığı istismarları (vulnerability exploits), virüsler, casus yazılımlar, botnet’ler ve bilinmeyen kötü amaçlı yazılımlar (Advanced Persistent Threat-APT’ler) engellenebilir.
· Veri merkezlerini; uygulamaların doğrulanması, verilerin ayrılması (izolasyon), hileli uygulamalar üzerinde denetim sağlama ve yüksek hızlı tehdit önleme gibi hizmetlerle koruma yeteneğine sahiptir.
· Halka açık ve özel bulut bilişim ortamlarını, geliştirilmiş görünürlük ve denetim ile güven altına alabilir; güvenlik politikaları, sanal makinelerde aynı hızda uygulayıp sürdürülebilir.
Yeni nesil güvenlik duvarları, tüm portlar genelinde trafiğin tamamının tüm fonksiyonlar kullanılarak tek geçişli incelenmesini (single pass inspection) gerçekleştirir; böylece güvenlik politikası için temel olarak uygulama, ilgili içerik ve kullanıcı kimliği bağlamında karar almayı sağlar.


Şekil-1: Uygulama seviyesi güvenlik duvarında uygulama filtreleme

  • Günümüzde, uygulamalar ve onlarla ilgili içerikler, çeşitli teknikler kullanarak port tabanlı bir güvenlik duvarını kolayca geçebilir. Yeni Nesil (uygulama seviyesinde) güvenlik duvarı ile uygulamaları, tehditleri ve kötü amaçlı yazılımları belirlemek için, doğal bir biçimde trafik akışına birden fazla sınıflandırma mekanizması uygulanır. Tüm trafik, port, şifreleme (SSL ya da SSH) ya da kullanılan kaçınma tekniklerinden (evasive techniques) bağımsız olarak sınıflandırılır. Tanımlanamayan uygulamalar (genellikle, trafiğin küçük bir yüzdesini oluşturmakla birlikte risk potansiyeli yüksektir), otomatik olarak sistemli yönetim için sınıflandırılır
  • Trafik tamamen sınıflandırıldıktan sonra, belirli uygulamalara izin verip diğerlerini reddederek ağ tehdidi ayak izi azaltılabilir. Bu durumda, bilinen kötü amaçlı yazılım sitelerini engellemek ve güvenlik açığı istismarlarını (vulnerability exploits), virüsleri, casus yazılımları ve kötü amaçlı DNS sorgulamalarını önlemek için eş güdümlü siber saldırı koruması uygulanabilir. Her özel ya da bilinmeyen kötü amaçlı yazılım, dosyaları çalıştırarak ve bunların sanal bir sandbox ortamındaki kötü amaçlı davranışlarını doğrudan gözlemleyerek analiz edilir ve tanımlanır. Yeni bir kötü amaçlı yazılım keşfedildiğinde virüs bulaşan dosya ve ilgili kötü amaçlı yazılım trafiği için otomatik olarak bir imza oluşturulur ve size gönderilir.
  • Güvenlik duruşunu iyileştirmek ve olay yanıt sürelerini (incident response time) azaltmak için uygulama kullanımını kullanıcı ve cihaz türüyle eşleştirmek ve bu bağlamı güvenlik politikalarını uygulayabilmek çok önemlidir. Geniş çaplı kurumsal kullanıcı havuzlarıyla entegrasyon, uygulamaya erişen Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android ya da iOS kullanıcısının ve cihazının kimliğini sağlar. Hem kullanıcılar hem de cihazlar üzerindeki birleştirilmiş görünürlük ve denetim, kullanıcı nerede olursa olsun ya da hangi cihazı kullanırsa kullansın ağdan geçen her uygulamanın kullanımını, güvenle etkinleştirebilmesini sağlar.
  • Kullanımdaki belirli uygulamaların, içerik ya da taşıyor olabileceği tehdidin ve ilişkili kullanıcı ya da cihazın ilişkisini bu bağlamda oluşturarak, politika yönetimini kolaylaştırmaya, güvenlik duruşunu iyileştirmeye ve olay soruşturmasını (incident investigation) hızlandırmaya yardımcı olur.

2. Yeni Nesil Güvenlik Duvarlarında sağlanan güvenlik servisleri

Antivirus:
Gelen ve giden mail eklentilerini, tüm ftp ve http trafiğini (web tabanlı mailler dahil) tarar. Antivirüs getaway gelen virus ve wormları networke girmeden önce kestiğinden zarar
verebilecek durumları önceden önlemiş olur. Gerçek zamanlı update olarak belirli zaman periyotları ile değil virus çıktığı anda update yapılmış olur.
Güvenlik Duvarı:
Policy bazlı kural yazma ile tek bir kuralda birçok kontrol sağlar. Tek bir kuralda kaynağı, hedefi ve kullandığı servisi belirtilmiş paket nat, traffic shaping, loglama Autentication (Active directory, local, lap, radius) ve protection profile uygulanabilir. Protection profile sayesinde kurala uyan paketlere antivirüs taraması, antispam taraması, web filtering, ips/ids ve im/p2p kontrolü yapılabilir.
Intrusion Detection:
Uyarı tabanlı binlerce bilinen saldırı barındıran özelleştirilebilir veritabanı mevcuttur. Host tabanlı antivirus programlarından kaçan saldırıları durdurur. Antivirus güncellemelerinde olduğu gibi saldırı imzaları güncellemeleri de gerçekleştirilir. Bu sayede yeni saldırı çıkar çıkmaz update yapılır güncelleme süresinin dolması beklenmez.
VPN:
Ipsec, PPTP, L2TP, based ve SSL VPN esnek bir şekilde yapılmaktadır. VPN 2 lokasyon arasında yapılabileceği gibi dışardan dial-up kullanıcıları da güvenli bir şekilde VPN yapabilmektedir. Gelen VPN paketlerin protection profile uygulama bildiğinden, ips, antivirus, proxy serverlarını kullanacak olanlar için URL filtering gibi denetlemeler uygulanarak tam koruma sağlanmış olunur.
Şekil-2: Fortinet yeni nesil güvenlik duvarında güvenlik özellikleri
AntiSpam:
Blacklist website ve domain tabanlı, kelime taraması (her kullanıcı için ayrı configure edilebilirlik) ve dinamik
puanlama sistemi ile güçlü ve doğru sonuç alınabilir.
Traffic Shaping:
Traffic Shaping ile network trafiği, paket sınıfı, kuyruk disiplini vs. kriterlere göre kısıtlama yapılabilir. Böylece
iş önceliğine göre trafik şekillendirilebilir. Ftp ve web hızını düşürüp SQL bağlantılarının performansı garanti altına alınabilir.
Web Filtering:
Milyonlarca domain ve milyarlarca web sayfası ile URL filtrelemede etkili bir kontrol sağlanır. Kategori bazlı
filtreleme imkânı sunulabilir. Ayrıca kelime ve kara liste oluşturma imkânıyla da filtreleme yapılabilir.
IM/p2p:
Chat araçlarının en popülerleri olan aim, icq, msn ve yahoo paylaşım programlarında bitTorrent, eDonkey,
gnutella, kazaa, skype, winNY programlarının logon, file transfer (dosya boyutu belirtilebilir), audio kontrolleri
yapılabilmektedir. Ayrıca standart portlar dışında çalışan benzer programlar kontrol edilebilir. Bu programlar
aracılığı ile gelen paketler protection da belirtilen virus vb. taramalardan geçirilebilir. Yasaklanan programları
kullanan kullanıcıların listesi gelmektedir. Bu listeden istenilen kullanıcılara izin verilebilir veya engellenebilir.
Şekil-3: Yeni Nesil Fortinet Firewall temel özellikleri

3. Kaynakça

[1] PaloAlto Networks Next Generation Firewalls
[2] Fortinet NGFW Specifications
[3] Wikipedia.org